dijous, 12 d’abril del 2012

Programa pels forjadors participantsForjadors i forjadores, agents relacionats i moltes altres persones vinculades al món del ferro, s’aproparan a la Vall Ferrera, al peu de la muntanya més alta de Catalunya, i un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica, per conèixer els secrets ancestrals que acompanyen al treball en ferro.
Durant la fira hi haurà demostracions de forja, exposicions d'eines antigues de ferro i forja, tallers de forja d’iniciació per nens, conferència sobre els ferrers del Pirineu, rutes guiades, mercat d’artesans i productes agroalimentaris, concerts, espectacles i molt més. A més, hi haurà “El camí del ferro, del bosc a la farga” activitats de descoberta del procés d’obtenció del ferro: elaboració d’una carbonera de pi tal i com es feia fa segles a la vall per obtenir el carbó, element indispensable per convertir el mineral en ferro. Descobrirem com eren els forns dels antics romans (forn de reducció) que hi havia al Bosc de Virós, on reduïen el mineral per obtenir ferro, i també com es fa ara aquest procés usant un alt forn. Finalment, veurem el funcionament d’una tromba d’aigua com les que hi havia a les fargues de la Vall Ferrera i que eren les encarregades d'obtenir un fluxe d'aire continu al forn per reduïr el mineral de ferro, per després fer-ne lingots amb el martinet, i baixar-lo amb rais Noguera Pallaresa avall.
Com fa milers d’anys, el reflex del foc a les muntanyes, ens retornarà les màgiques històries dels boscos de ferro. Si voleu formar part d’aquesta especial celebració, esteu tots i totes convidats. Us hi esperem!

Demostracions de forja i creació en viu d’escultures de forja
Enguany es realitzaran 3 escultures conjuntes: Monument en honor a les falles d’Alins (mestre forjador: Rafael Artigues); Drac de 7 caps per custodiar el mineral de ferro i que es situarà a l'entrada de la Vall Ferrera (mestre forjador: Xavier Martí en col·laboració amb Anselm Cabús); i reproducció de l’emblema de Moritz (mestre forjador: Jordi Palau) en agraïment al seu patrocini.
Els treballs estaran coordinats per Xavier Martí, el qual assignarà a cada forjador un dels treballs.
Caldrà que cada forjador porti la seva enclusa, fornal i eines de treball. L’organització es farà càrrec del carbó i el ferro.

Exposició i venda de peces de forja
Es farà una exposició amb peces o escultures de forja dels forjadors participants a la fira que vulgueu portar-ne. També, hi haurà l’opció de posar preu per vendre les peces.
Per a l’exposició caldrà que amb anterioritat ompliu un formulari amb la informació de les peces que voleu portar. La participació a l’exposició és gratuïta, i només en cas que vengueu la peça, l’organització es quedarà un percentatge del 10% en concepte de despeses d’organització.

Participació en la fira d’artesans i productes agroalimentaris
Hi ha l’opció de que els forjadors que vulguin muntin una parada de venda dels productes de forja a la fira d’artesans i productes agroalimentaris que es farà en paral·lel a la zona de treballs de forja. Posar una parada de venda és gratuït i només cal que cadascú porti la infraestructura (taula, cadira, tendal si en teniu i allargo).

Allotjament i àpats
L’allotjament i els esmorzars aniran a càrrec de cada forjador, però des de l’organització s’han pactat amb els establiments de la vall uns preus bastant reduïts. A l’hora de la inscripció des de l’organització es faran les gestions de les reserves.
Els àpats (dinar i sopar) pels forjadors van a càrrec de l’organització de la fira i es realitzen a la carpa-menjador instal·lada al costat de la zona de treball de forja. Pels acompanyants dels forjadors tindran un cost de 9 euros/àpat.
També, els forjadors tindran uns quants tiquets de consumició gratuïta pel bar de la fira.

Difusió dels forjadors participants en el programa de mà de la fira
Aquest any es vol incloure el contacte dels forjadors participants (nom taller i forjador i dades de contacte) al programa de mà de la fira per tal de donar-los al públic assistent i així fer-vos promoció. Per a poder sortir al programa de mà és imprescindible realitzar la inscripció abans del 10 de juny del 2012.

Programa pels forjadors

DIVENDRES 6 de juliol
18 a 20:30 h – Rebuda dels forjadors participants a la fira, amb entrega de les acreditacions i tiquets dels àpats i consumicions, i informació sobre la situació del seu allotjament. Entrega de les peces que es vulguin exposar a l’Exposició de forja. Lloc: sala d’actes, planta baixa de l’ajuntament, al costat del martinet de la Farga.
20:30 h – Rebuda per part de l’organització dels forjadors participants a la Fira per part dels organitzadors. Lloc: sala d’actes, planta baixa de l’ajuntament.
21 h – Sopar pica-pica de forjadors.
22 h – Concert a càrrec de Jordi Bardella

DISSABTE 7 de juliol
8-9 h – Descàrrega dels fornals i encluses a l’espai de treball, abans o després d'esmorzar
9.30 h – Inici dels treballs de forja
10.30 h – Inauguració oficial de la fira per les autoritats (pausa dels treballs de forja)
14 h – Dinar
15.30 h – Treball de forja
21.30 h – Sopar
23 h – Baixades de falles
23.30 h – Concert
1 h – Obertura del forn de reducció (mitja part del concert)

DIUMENGE 8 de juliol
9 a 14 h – Treballs de forja
14 h – Clausura dels treballs de forja i entrega de les escultures
15 h – Dinar
16 h – Activitats guiades per als forjadors: es pot escollir entre la visita al Bosc de Virós per descobrir in-situ les antigues empremtes de l’activitat d’extracció del ferro o la visita guiada a la serradora i antiga ferreria d’Àreu.
18.30 h – Espectacle d’acrobàcies amb teles i foc amb Ntledes
19 h – Concert amb el grup tradicional la Sunsoni

La inscripció per participar a la fira és gratuïta.
Per inscriure’s cal enviar un correu electrònic (anna@montanyanes.net) o trucar al 973 620 670 (Anna).
Recordeu que per sortir al programa de mà cal formalitzar la inscripció abans del 10 de juny. 

1 comentari:

  1. Diss. 7-7-12 / 18:45h.
    Acabo de saber que el germà d'una companya de feina es entre vosaltres ja que li apassiona la forja. M'ha fet molta il.lusió. Que tingueu una fantàstica III FIRA DEL FERRO !!!. La Sagrera, Barcelona.

    ResponElimina